|
|
Pe data de 16-09-09 va incepe o noua editie a Cupei ProSokker. Pentru mai multe detalii accesati link-ul din bara de meniuri
|
|
|
|
|
|
Arhiva |
 |
 |
ATAC - partea a III-a
Salut! Eu sunt Dan in viata reala, persoana din spatele userului “tzeapa” din comunitatea Sokker Romania.
Voi incerca in urmatoarele randuri sa vorbesc despre antrenamentul de atac desi n-ar mai fi multe de zis pe langa cele relatate de Silverone si Maur.
Sunt convins ca pentru cei mai multi dintre noi, atacul sau mai bine zis golurile, reprezinta cea mai frumoasa parte a jocului de fotbal si de aceea cei mai multi sunt tentati sa se indrepte spre acest segment. Trebuie insa stiut faptul ca acest tip de antrenament presupune si sacrificii avand in vedere importanta pe care o au atacantii in teren, pentru ca fara atacanti de calitate nu poti inscrie goluri si implicit nu poti face performanta. Spun asta pentru ca spre deosebire de viata reala si chiar fata de alte managere de fotbal, in sokker cea mai mare parte a golurilor sunt inscrise de atacanti, daca ar fi sa dau niste procente as putea spune ca peste 90 la suta din golurile din sokker sunt inscrise de atacanti. Ceilalti (mijlocasii, fundasii) inscriu doar daca executa lovituri libere sau lovituri de la 11 metri si foarte rar din faze de joc. Acest lucru se datoreaza in mare parte si aspectului tactic, pentru ca asa cum foarte multi au observat, in sokker atacantii nu sunt pusi sa faca faza defensiva ci sunt mereu pozitionati cat mai sus, asa cum nici fundasii nu sunt pusi sa urce in atac, nici macar la faze fixe (cornere, lovituri libere etc), fiecare compartiment avand trasate directive clare, iar pentru atacanti misiunea este una singura si anume sa inscrie.
Acum, dupa ce am incercat sa fac o scurta introducere voi incerca sa impartasesc si viziunea mea asupra antrenamentului propriu zis.
Nu stiu daca mai are rost sa amintesc ca este obligatoriu ca antrenorul principal sa aiba extraterestru la skilul antrenat iar in masura bugetului sa aiba extraterestru la skilurile principale si obligatorii pentru atacant (viteza, tehnica, atac), asta pentru a oferi o oarecare flexibilitate in alegerea antrenamentului si pentru a nu fi nevoie sa schimbi antrenorul de cate ori vrei sa schimbi antrenamentul.
In principiu cel mai bine este sa incepi cu antrenamentul de viteza din aceleasi considerente amintite si in numerele anterioare. In mare deoarece viteza este un atribut important pentru toti jucatorii si pt. ca poti antrena 22 de jucatori.
Personal, dupa antrenamentul de viteza de aproximativ un sezon (in care am antrenat in jur de 10 atacanti) am trecut pe antrenamentul de tehnica (tot aproximativ un sezon) si am ales sa antrenez atacantii cu ordin MID. Nu am antrenat 10 jucatori pentru ca in meciurile din campionat am folosit doar 3 atacanti (cu ordin MID) si 5 atacanti (cu ordin MID) in amicale si meciurile de cupa. Este evident ca sezonul in care alegi sa antrenezi tehnica in acest mod este unul de sacrificiu total, performanta fiind ultimul dintre obiective. Apoi in al 3-lea sezon am inceput antrenamentul de atac. De data asta insa doar cu 6 atacanti veritabili, jucati “corect” de data asta cu ordin de ATT. Pe masura celor 3 sezoane se poate observa o “epurare” a jucatorilor cu care s-a inceput antrenamentul acestia ramanand doar in numar de 6 (binenteles ca cei mai talentati si promitatori). Insa sa nu creada cineva ca 3 sezoane de antrenament sunt suficiente. La capatul acestor 3 sezoane lucrurile se iau de la capat, insa de data asta cu atacanti mai valorosi decit in trecut si cu performante mai bune. Spre deosebire de fundasi, de exemplu, care la varsta de 20, 21 de ani pot fi deja 2xdivin, atacantii ajung sa atinga “perfectiunea” (3 x divin, jucatori care sunt destul de rari) mult mai tarziu ei avand nevoie de antrenament pana la cel putin 23, 24 de ani (in cazul jucatorilor de nationala) …sau niciodata, putand ramane la nivele mai mici 3 x remarcabil, incredibil ..sau fel si fel de variatii. Dar facand o paranteza pot spune ca un atacant 3 x incredibil poate fi un marcator veritabil chiar si in liga a 3-a.
As mai avea de adaugat un singur lucru care este valabil pentru toate compartimentele. Este o certitudine faptul ca cei aflati la inceput de drum nu-si vor permite sa cumpere antrenabili foarte buni (implicit foarte scumpi). Asadar jucatorii pe care ii vor cumpara in primele sezoane nu vor avea niciodata sansa sa ajunga jucatori de top (existand binenteles si exceptii). Singura solutie fiind vanzarea jucatorilor antrenati si investirea banilor in alti antrenabili mai valorosi avand insa in vedere si momentul in care te aflii cu ceilalti antrenabili si antremanetul pe care il dai la momentul respectiv, incercand astfel sa integrezi cat mai bine jucatorii noi.
In incheiere nu pot zice decat…. Spor la antrenat ;)!
|
|