|
|
Pe data de 16-09-09 va incepe o noua editie a Cupei ProSokker. Pentru mai multe detalii accesati link-ul din bara de meniuri
|
|
|
|
|
|
Arhiva |
 |
 |
In editia precedenta am inceput sa vorbim despre tactica 4-4-2 .Ne-am propus sa continuam cu un "clasic" in sokker ... formula 5-3-2
Florent - FC Florinela (liga a II.03)
Am observat ca este o tactica care a devenit din ce in ce mai preferata de managerii de sokker in ultima perioda, inclusiv la echipele nationale.
Folosirea a 5 fundasi poate fi explicabila, in primul rand, prin posibilitatea anihilarii aproape totale a extremelor adversarului care pot face diferenta in orice moment, prin “ploaia” de centrari catre atacanti.
Sistemul acesta de 5 fundasi poate fi flexibil in functie de pozitionarea extremelor si atacantilor adversi.
Daca adversarul foloseste o extrema si maxim 2 atacanti pe centru, se poate juca cu 3 fundasi centrali– care se bazeaza pe aparare, viteza, tehnica - si 2 fundasi laterali – care au nevoie, in plus, de o constructie si pase decente. In acest caz, exista dezavantajul ca unul din fundasii laterali sa « someze »in teren, de unde si senzatia ca joci cu un om in minus.Daca oponentul foloseste atacanti laterali atunci cei 2 fundasi laterali trebuie sa fie pozitionati mai aproape de cei 3 fundasi centrali.
In cazul in care extrema adversarului joaca putin mai in spate decat atacantii, atunci se pot « urca » o idee fundasii laterali pentru a nu lasa extremei timp de preluare si pasare a mingii in mod decisiv. Sigur, daca atacantii sunt pozitionati si ei mai in spate, atunci toata linia de 5 fundasi poate avansa in pozitionare. Atentie, la jocul la off-side care poate fi o arma cu doua taisuri.
Ei bine, esti tentat sa zici ca totul e super atata timp cat controlezi ofensiva adversa. Nu e suficient si nu e mereu sigur. Mai ales daca la mijloc alegi sa joci cu 3 mijlocasi. Daca nu sunt pozitionati foarte bine, risti ca adversarul sa te « faca » la mijloc, el avand o posibila superioritate in acea zona si putand practica dese lansari in adancime catre extrema sau atacanti. De aceea, incearca sa pozitionezi un mijlocas in centru care sa urce si sa coboare in functie de faza, ofensiva sau defensiva. Ceilalti 2 mijlocasi, pe care ii vei pozitiona pe stanga respectiv dreapta, nu ii departa prea mult de cel central, ba chiar pot juca foarte bine in centru intr-un triunghi (cel din centru sustinandu-i permanent din spate).Aceasta pozitionare mai centrala a mijlocasilor te poate avantaja din 2 motive : defensiv esti asigurat de catre fundasii laterali care ar trebui sa-si faca treaba la atacurile adversarului pe benzi, iar ofensiv, triunghiul combinativ al mijlocasilor ajuta atacantii tai sa declanseze sarabanda ocaziilor. De preferat sa ataci frontal, pe centru, cu atacanti apropiati unul de celalalt.
Avantaje :
- Jucand cu 5 fundasi, ai o siguranta sporita in aparare.
- Nu vei lasa multe spatii libere si vei reduce ocaziile de gol ale echipei adverse.
Dezavantaje :
- Adoptand un stil defensiv, iti vei crea, la randul tau, mai putine ocazii de poarta.
- Unul din fundasii laterali poate fi mana moarta in teren.
- Folosind doar 3 mijlocasi vei suferi, probabil, la mijloc. Ca o nota personala, daca ai doar un atacant de calitate, as sugera folosirea a 3 mijlocasi + extrema.
anjiro (QA TechTeam - Liga a II.04)
In primul rand, trebuie sa mentionez un lucru foarte important: nu cred ca exista tactica care sa nu poata fi batuta. Apoi, tactica ti-o faci in functie de ce antrenezi, si ce jucatori ai in echipa.
Eu am jucat 5-3-2 mult timp, fiindca am antrenat fundasi, alternat cu viteza, pana l-am facut pe Suteu unul dintre cei 2 stalpi ai apararii, si pe Salajean fundas de nationala.
Imi place sa joc cu apararea sus, asa ca fundasii mei au viteza macar brilliant si au si tehnica la un nivel acceptabil, si asta pentru a nu fi deposedati.
Pot spune ca folosesc o tactica 532 flexibila, din mai multe motive! Pe ce ma bazez cand spun asta? Pe faptul ca in faza de aparare pastrez cei 5 fundasi, plus ca aduc 2 mijlocasi ca inchizatori... chiar daca nu am mijlocasi care sa corespunda definitiei de mijlocas defensiv, isi fac treaba, atat cat sa incurce jucatorii adversi si sa vina fundasul la dublaj.
Pe faza de atac urc linia de fundasi aproape de centrul terenului, iar cand sunt in apropierea careului advers, urc cel mai tehnic fundas ca mijlocas defensiv, si toti mijlocasii participa la atacul echipei... doar asa am sanse sa imi creez ocazii de gol, fiindca nu am atacanti care sa dea 3 suturi si 3 goluri... cel mai bun atacant are incredibil atac... cred ca e cel mai slab nivel de atac din liga II. :) ,
nu mai zic ca golgheterul echipei are doar formidabil atac. :))
in fine, revenind la tactica, as folosi winger, daca as avea macar un mijlocas cu pase macar brilliant, dar nu am inca... si nu stiu cand voi avea.. cel mai probabil, va trebui sa antrenez pase ca sa ajung sa am si asa ceva. Din acest motiv nu pot folosi nici un jucator ca winger, cum am vazut majoritatea echipelor ca joaca, multi dintre colegii de serie folosind si ei o astfel de tactica... dar, profit de ceea ce am, si anume ca mijlocasii centrali pot fi foarte periculosi daca sunt pozitionati cum trebuie... am avut multe ocazii create de pasele in adancime, sau de centrari ale mijlocasilor centrali in urma unor auturi.
Da, am amintit de fazele fixe, si in special auturi... le consider foarte importante in economia unui meci... cred ca am dat ceva goluri in urma un astfel de faze... la fel cum am si primit...
Dezavantajele tacticii 5-3-2: sigur nu va face ca meciul sa fie spectaculos... e o tactica defensiva, si meciurile mele reusesc sa fie destul de ok, doar fiindca atac cu multi jucatori... merg pe ideea: risti, dar castigi. :))
|
|