Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
In editia precedenta am inceput sa vorbim despre tactici editand "Ghidul tacticienilor", un material ce se poate gasi si pe forum-ul incepatorilor. Ne-am gandit ca ne-ar fi mai usor ca dupa un astfel de material sa vorbim despre tactici ... Primul pas fiind facut nu ne ramane decat sa incepem adevaratul proiect!
Mai trebuie mentionat ca am invitat toti managerii din primele doua ligi pentru a ne ajuta dar, din pacate, majoritatea ne-au refuzat... motivele fiind diversificate! Nu vom sta acum sa-i judecam ci vrem sa-i anuntam ca-i asteptam in continuare! Celor ce-au raspuns vrem sa le multumim pe aceasta cale!
Tactica despre care vom discuta in aceasta saptamana este ... 4-4-2, urmand a afla ce usor se poate transforma intr-o alta asezare!
manager-ul: Artist (Artistii - Liga a II.04)
Este una din cele mai eficiente sisteme de joc in tactica unei partituri de joc din mai multe motive pe care voi incerca sa le explic in cele ce urmeaza...
Clasicul 4-4-2, dupa cum ii spune si numele, presupune jocul cu 4 fundasi, 4 mijlocasi si 2 atacanti asezati in diferite moduri pe suprafata terenului, in diferitele faze de joc insa trebuie subliniat ca este cea mai echilibrata d.p.d.v. al asezarii datorita flexibilitatii; se poate transforma usor in 3-5-2 sau in 4-3-3 fara riscuri mari de a lasa gauri mari in zonele terenului.
din experienta in jocul de sokker am inteles ca jocul cu mai multi de 2 atacanti nu merita din urmatoarele motive: raportul suturi pe poarta / goluri in functie de portarul advers este intre 15-40 %, dar dupa cum se poate observa dupa fiecare minge in zona atacului alearga un singur atacant care daca are sanse sa suteze la poarta o face si respecta procentul de mai sus deci cu cat va trage mai mult la poarta cu atat va avea mai multe sanse de gol, cu cat sunt mai putini atacanti cu atat va fi mai multa sansa de sut a aceluiasi jucator deci si de gol, asadar daca vor fi mai multi posibilitatea de ratare poate fi mai mare. 2 atacanti sunt idestulatori pentru orice echipa.
Ca am lamurit problema cu atacantii ne mai raman 8 jucatori de camp pentru organizarea mijlocului si a atacului.
4 fundasi inseamna pentru aparare un numar indestulator pentru a juca la marcaj cu 2 fundasi si cu ceilalti 2 la dublaj ori a te folosi de viteza+aparearea fundasilor pentru a reusi anihilarea atacantilor adversi.
Tactica descrisa poate fi mulata cu multe sanse de castig impotriva oricarei alte tactici, pentu ca dupa cum am mai spus se poate trasnforma in functie de faza jocului foarte usor in 4-3-3 sau 5-3-2 ori chiar 4-5-1. Exista multe echipe ce prefera tactica cu o extrema puternica la mijloc, in cazul jocului impotriva unei echipe cu o astfel de tactica, putem anihila usor respectiva extrema cu un mijlocas ce joaca pe aceeasi parte mai defensiv si un fundas ce de asemenea sa stea pe partea aceea putin mai sus la un eventual dublaj, restul de 3 fundasi se pot organiza cu 2 la marcaj (adica sa stea pe langa atacantii adversi si un al 3-lea cu viteza putin mai mare ce sa poata sta la dublaj in preajma oricarei mingi, in acelasi timp cu mijlocasul de pe partea opusa poti duce batalia in atac si anume sa il folosesti ca pasator mai mult.
De asemenea,daca se observa o superioritate a adversarului pe partea centrala a terenului se poate juca cu 2 mijlocasi centrali defensivi si sa se pozitioneze mijlocasii de pe extreme putin mai sus (sa joci cu wingerii- mijlocasi cu pase si viteza mari ca si skill).
Exista cazurile in care adversarul joaca cu multi jucatori in faza de aparare in propria suprafata de teren, atunci este indicat sa joci si tu cu fundasii mai sus iar eu prefer sa urc unul din fundasii centrali chiar intre atacantii adversarului(de obicei aceste echipe isi coboara si atacantii) astfel raman cu 3 fundasi pozitionali si cu un al patrulea avansat ce de obicei strica eventualele cotraatacutri ale adversarului din fasa.
Pentru a anihila un adversar ce joaca cu 5 mijlocasi poti urca in anumite faze un jucator din faza de aparare putin mai sus pentru ajuta mijlocasii centrali cu dublajul, deseori este foarte eficient, si nu lasa adversarii sa produca pase pentru atacanti.
In alt caz in acela in care atacul adversarului este foarte puternic poti usor folosi un mijlocas central mai retras pentru a acoperii spatiile. toate acestea in linii mari!
In detaliu insa 4-4-2 folosit ca tactica are un mare plus pentru tacticile gandite de mine si anume organizarea pe parte defensiva a fazei de joc prin cel mai eficient sistem pe care l-am desoperit in sokker: dublajul. Chiar daca tehnica adversarului este mare si poate trece in dribling de un jucator, venirea celui de-al doi-lea jucator in preajma mingii in 95% din cazuri duce la deposedare, iar in asest sistem poti gasi in aproape oricare zona a jocului un al 2-lea jucator apropiat ce poate face dublajul!
Exista si un mic dezavantaj in partea de antrenament a jocului si anume, daca antrenezi orice altceva in afara de viteza si rezistenta, tactica nu te ajuta sa antrenezi un numar optim de jucatori pe aceeasi pozitie (max 5 def, max 5 mid, max 3 att) dar se poate face o combinatie de jucatori sau tactici cu cel de-al 2-lea meci al saptamanii.
In speranta ca spusele mele vor ajuta in crearea unor tactici puternice si eficiente multumesc celor ce se ocupa aparitia acestui articol.
manager-ul: Gyury (Profesionistii - Liga a II.03)
Tactica despre care as dori sa va spun cateva lucruri este cea pe care eu am utilizat-o cel mai mult in ultimul sezon: 4-4-1-1 adica: 4 fundasi – 4 mijlocasi – 1 aripa –1 atacant.
In acest sistem cel mai important jucator este aripa. Pe la ea vor trece aproape toate fazele de atac. Eu joc aripa lipita de una din tuse pe aceeasi linie cu atacantul. Astfel ea va avea doar rol in fazele de atac. Daca o jucam putin mai jos decat atacantul va fi mai utila in faza de aparare pt ca va putea recupera mingi dar va fi mult mai usor anihilata de fundasii laterali pentru ca acestia vor efectua deposedarea din fata sau din lateral.
Atentie la jocul la ofside al adversarilor! La fel ca in cazul atacantilor o pozitionare foarte sus poate sa ne lase aripa afara din joc de multe ori.
O aripa pozitionata bine si cu calitati suficiente (tehnica in functie de calitatile fundasilor adversi, constructia si pasele macar remarcabil-incredibil) va asigura destul de multe centrari in careul advers pe parcursul unui meci.
Atacantul nu este neaparat sa fie unul foarte bun (bineinteles ca nu ar strica :D) pt ca el nu va fi nevoit sa se lute si sa dribleze fundasii adversi. Tot ce trebuie sa faca e sa dea cu capul in “besica”(sau mai rar cu piciorul). Un nivel cat de cat de sut si tehnica va fi suficient (o viteza superioara fundasilor adversi il va lasa pe atacant de multe ori liber cu portarul advers).
Daca aripa nu are nivelul de constructie si pase suficient de mare putem sa pozitionam atacantul mai aproape de aripa pt ca “sa fie vazuta mai repede :D” si pasa sa fie mai precisa (dezavantajul este ca portarul va fi pozitionat bine in poarta). Daca nivelul de constructie si mai ales cel de pase este ridicat atunci o pozitionare in centru sau chiar putin spre partea opusa va face ca sansele de reusita in cazul unui sut la poarta sa fie mai mari (mai ales daca portarul advers nu are o viteza prea mare).
Mijlocasii – eu joc de obicei cu doi mijlocasi defensivi si doi mai ofensivi. Cei defensivi ii pozitionez in fata fundasilor centrali si este mai important sa aiba skiluri de fundasi decat de mijlocasi (eu joc unul din acesti fundasi cu ordin def pt ca atrenez fundasi).
Cei doi mijlocasi ofensivi este bine pe cat se poate sa aiba de toate (viteza si aparare pt ca sa nu lase mijlocasii adversi sa se gandeasca prea mult si astfel sa paseze periculos spre atacanti, constructie si pase pt ca mingea sa ajunga la aripa ca altfel se plictiseste singura in fata :D). Este important sa punem mijlocasul cu skilurile de constructie si pase cele mai mari in apropierea aripei. (pasele in lung de linie catre aripa au mai multe sanse de reusita decat crosurile, care de cele mai multe ori sunt interceptate de fundasii laterali). Eu pe faza ofensiva joc mijlocasul ofensiv de pe partea aripei destul de aproape de tusa pt ca sa fortez fundasul lateral advers sa iasa in intampinarea lui si sa lase aripa libera.
Bineinteles ca mijlocasii pot fi pozitionati si in alt fel, dar eu am schitat asezarea pe care o practic eu.
Asezarea fundasilor poate sa fie mai avansata daca au skiluri de aparare si viteza mari sau mai retrasa daca fundasii nu sunt atat de “capabili”. In acest ultim caz avem avantajul ca fundasii vor fi mult mai greu de driblat pt ca vor deposeda din fata, dar si dezavantajul ca adversarul va trage multe suturi de la distanta, asa ca va trebui sa avem un portar cat de cat bazat.
Printre avantajele folosirii acestei tactici as enumera faptul ca permite folosirea unui numar mare de jucatori pe faza de aparare – 8 – lucru important mai ales in fazele fixe (care fac de cele mai multe ori diferenta intre echipe sensibil egale), faptul ca se aglomereaza destul de bine axul central defensiv – majoritatea echipelor atacand central, si nu in ultimul rand faptul ca exista o logica a circulatiei mingii; nu se arunca mingi orbeste in fata ci in 70-80% din fazele de atac mingea circula de la fundasi sau mijlocasi spre aripa care centreaza spre atacant.
Ca si dezavantaj trebuie spus ca aceasta tactica este una destul de defensiva, cu un singur atacant. Deasemenea, daca adversarul joaca fundasul lateral mult spre tusa sau joaca cu 5 fundasi pe linia din spate randamentul extremei va fi mult mai mic.
Se recomanda schimbarea partii pe care atacam cu extrema si alternarea tacticilor (daca ce permite lotul:D).