|
|
Pe data de 16-09-09 va incepe o noua editie a Cupei ProSokker. Pentru mai multe detalii accesati link-ul din bara de meniuri
|
|
|
|
|
|
Arhiva |
 |
 |
B
Incheiem in aceasta editie discutiile despre fundasi promitand tuturor, ca ne vom reintoarce la acest subiect! Concluziile, va lasam sa le trageti singuri si daca aveti nelamuriri va asteptam sa ne scrieti …
Nu incheiem insa pana nu discutam si despre pozitionarea fundasilor! Iar daca in editia precedenta am vorbit putin despre acest lucru acum, vrem sa dezvoltam subiectul avandu-l ca invitat pe angytb, manager-ul celor de la stiinta tb (din data de: 03.08.’06 ), care activeaza in Liga II.01, si care a acceptat sa ne spuna din propria sa experienta…
In primul rand iti multumim ca ai acceptat sa ne ajuti! As dori sa discutam despre pozitionarea fundasilor in tactica si as incepe cu fundasii laterali…
Placerea este de partea mea si incerc sa fiu de ajutor! Revenind la intrebare, pot spune ca fundasii laterali ii folosesc nu atat pentru a bloca atacantii adversi cat, mai mult, pentru a bloca urcarile extremelor veritabile, acelea ce pot creea probleme serioase prin centrari decisive din apropierea coltului terenului... Fundasii laterali trebuie sa aiba un nivel ridicat, atat la skilul de aparare si viteza cat si la cel de constructie si pase pentru a sti cum sa continue faza dupa o eventuala deposedare a adversarui... E aproape inutila acea deposedare daca apoi arunca mingea in aut sau, mai rau, o va pasa aiurea inapoi...
Despre fundasii centrali ce ne poti spune?
Aici este ceva mai usor (dupa parerea mea), in sensul ca au nevoie doar de 3 skiluri (bineanteles ca daca au si constructie si pase nu strica deloc?, din contra...), in loc de cele 4 skiluri necesare lateralilor. Ramanem la trei acelea fiind aparare,viteza si tehnica...asa cum stim, va fi nevoie ca fundasii centrali sa deposedeze din toate pozitiile ( frontal, lateral si din spate), cel mai usor va fi sa deposedeze din fata atacantul(adversarul) ce va incerca un dribling - aici doar apararea are cel mai mare cuvant de spus... Deci daca nu sunt bani pentru a cumpara fundasi centrali cu viteza si tehnica mare se poate incerca si cumpararea acestora cu doar skilul de aparare mare si celalalte mici,o tactica in care fundasii sa fie pozitionati mai jos si sa urce,incercand mult deposedarile frontale.... Dar asta numai in cazul in care acei fundasi au in spate un portar fff bun... Pozitionarea mult in spate a fundasilor are dezavantajul ca, va lasa timp de gandire si de sut atacantilor - pana fundasii vor urca spre deposedare - in multe situatii, atacantii adversi vor suta de la marginea careului, poate chiar din interiorul acestuia... Deci fara un portar pe masura, sunt sanse foarte mici pentru aceasta varianta...- cumpararea centralilor cu toate cele 3 skiluri adecvate iti va ofera avantajul de a-i putea pozitiona mai sus, de a putea recupera mingea departe de propria poarta si de a-ti surprinde de mult ori adversarul in offside... Chiar si avand in fata un adversar cu mijlocasi buni ce vor pasa pe culoar si pe lansare atacantilor, ai posibilitatea, (datorita vitezei,apararii si tehnicii) de a putea ajunge atacantul advers din spate si de a-l deposeda... De asemenea, tehnica este necesara si in cazurile in care, (sunt sigur ca toti ne-am lovit de aceasta problema) fundasul incearca o preluare, sau atunci cand, pur si simplu, fuge dupa minge si sare mingea din el la adversar sau spre propria poarta creand situatii foarte periculoase... Deci, dispunand de banii necesari, ideal este cumpararea(sau antrenarea lor) centralilor cu (la) macar aceste 3 skiluri...
In fotbalul real exista si-un fundas care sta putin mai retras si-am vazut si in Sokker o asemenea asezare (mai ales la echipele ce evolueaza cu 3 sau 5 fundasi), si ma refer aici la libero! Ce ne poti spune de acest jucator?
Pentru mine nu este un jucator anume... Nu am nici unul si totodata libero-ul, este oricare dintre fundasii centrali... E esential ca aceastia sa se dubleze intre ei, in cazul in care celalalt este driblat sau deposedat, sa acopere cat mai mult suprafata de joc, deci dispunand chiar de fundasi exceptionali, fara o tactica buna,nu vom rezolva nimic...
Multumim pentru tot si te vom mai deranja!
Nu e nici un deranj si daca considerati ca va pot fi de ajutor nu ezitati sa-mi spuneti! Sper ca spusele mele, sa fie de ajutor celor ce vor citii…
Continuam prezentarea sondajului mai ales ca numarul celor chestionati a mai crescut putin, alti patru manageri raspunzand la intrebari (ajungand astfel la un numar de 68 de manageri din Liga a VI-a)!
Raspunsurile la cele doua intrebari, selectate pentru aceasta editie, vor fi comentate de mentori, incercand astfel sa discutam constructiv. In aceasta editie vom avea doi invitati – Sir Bobby si Lord Legolas – care ne vor spune parerea lor despre rezultatul sondajului incercand sa dea si sfaturi…
Ce antreneaza managerii din Liga a VI-a?
26 de manageri antreneaza viteza; 8 antreneaza tehnica; 7 antreneaza aparare; 7 antreneaza atac; 7 antreneaza rezistenta; 4 antreneaza portari; 3 antreneaza constructie; 2 antreneaza pase in timp ce 4 manageri nu antreneaza nimic(!?)
Sir Bobby: “Ma bucur ca o mare parte din cei chestionati (48%) au raspuns viteza (si au considerat viteza ca fiind un antrenament prioritar), sincer daca as porni din VI acelasi lucru as face si eu, sper ca cei ce antreneaza viteza si se regasesc in VI sa aibe tot lotul de 22 de jucatori proastat trecuti de majorat (18-19 ani). Pana sa intelegi jocul asa cum este el si nu cum crezi tu, este bine sa incepi cu un antrenamet "general" (viteza/rezistenta), iar viteza este cel mai indicat din punctul meu de vedere.”
Lord Legolas: “In primul rand: daca nu cumpara jucatori tineri (16-19 ani), antrenamentul e cam de prisos. Dintre toate acele tipuri de antrenament: rezistenta (merita antrenata in inter-sezon) si portar (doar 2 pot fi antrenati) sunt cele mai ne-recomandate. Un lucru foarte bun e ca majoritatea antreneaza viteza. Cu acest atribut as incepe si eu, deoarece: se antreneaza putin mai greu decat celelalte si pentru ca e important pentru toate posturile. Celelalte tipuri de antrenament sunt bune, atat timp cat se antreneaza la jucatorii de pe posturile care au nevoie de ele.”
Cati antrenori aveti?
1 manager are 5 antrenori, 5 manageri au 4; 23 manageri au 3; 16 manageri au 2; 22 mnageri au doar 1; in timp ce exista un manager care nu are nici un antrenor (!?)
Sir Bobby: “Vad ca majoritatea au secunzi, necitirea forumului de incepatori fiind una din primele lucruri la care ma gandesc acum. Sunt tare curios cati din cei ce au 2-3 sau mai multi antrenori au marit si stadionul! :) Sfatul meu este sa isi pastreze un antrenor extraterestru pe skillul antrenat cu salariul cat mai mic cred a undeva la ~24k. Apoi imediat ce vor intelege jocul pot sa isi angajeze/concedieze antrenorii in functie de finante.”
Lord Legolas: “Eu apreciez calitatea antrenorilor prima data, apoi numarul lor. 0 (zero) nu este un numar indicat de antrenori. Minim un antrenor cu extraterestru pe skillul antrenat e obligatoriu. Sfatul meu: lotul de antrenori se face treptat, in timp: iti iei un antrenor principal, apoi 1-2 secunzi. Daca in acest timp se promoveaza, e preferabil un antrenor cat mai bun la juniori, implicit deschiderea scolii. Apoi atingerea numarului maxim de antrenori, bineinteles cat mai buni, dar totul depinde de finantele fiecaruia. A fi manager nu inseamna doar a avea un cont si a-ti pune 11 jucatori in teren….”
|
|