Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Pe data de 16-09-09 va incepe o noua editie a Cupei ProSokker. Pentru mai multe detalii accesati link-ul din bara de meniuri
Arhiva
Tinand cont ca am vorbit despre fiecare post al jucatorilor ne-am gandit ca ar fi bine sa vorbim si despre tactici! Vom incepe in acest numar sa va prezentam un "Ghid tactic" gasit pe forum incercand astfel sa facem legatura cu cele ce vor urma...
Ghid Tactic
Sunt cateva probleme pe care managerii buni ar trebui sa le aiba in vedere in timpul crearii si modificarii unei tactici. Toate sunt cu privire la editarea tacticii si la modificarea pozitiei jucatorilor in fiecare din cele 35 de casute.
semnificatia casutelor
Zona centrala (patratelele de-a lungul liniei de mijloc) este neutra. Casuta din centru e folosita atunci cand mingea este la portar. Daca mingea e jucata spre jumatatea adversarului de jucatorii tai, echipa avanseaza (spre casutele din fata ale tacticii). Daca e interceptata de adversar,echipa va incerca sa se retraga (spre casutele din spate ale tacticii). Astfel,patratelul tactic curent e determinat in concordanta cu pozitia mingiei si cine se afla in posesia ei.
Acum sa vedem ce trebuie sa facem pentru ca tactica sa fie buna.
Mai intai,deschidem tactica si plasam mingea in casuta A1 (cea aflata in partea stanga,sus,langa corner). Apoi selectam jucatorul care va executa cornenul,in concordanta cu numarul cu care va juca in tactica. Un asemenea jucator trebuie sa aiba pase cat de cat bune,dar trebuie luata in considerare si constructia. Plasam jucatorul in apropierea casutei A1,de langa corner. Aceasta mutare e facuta DOAR atunci cand mingea e in A1. In acest fel,lovitura de colt va fi executata de jucatorul care a fost plasat acolo.
Pentru partea opusa,se procedeaza la fel,doar ca mingea e asezata in A5.
cornere - putem face astfel incat loviturile de colt sa fie executate de un jucator anume. Trebuie sa ne folosim de faptul ca ele sunt executate de cel mai apropiat jucator.
aut-uri - aruncarile de la margine sunt executate de cel mai apropiat jucator de casuta in care a iesit mingea. Un jucator arunca mingea la cel mai apropiat coechipier,de obicei (tine mine asta,atunci cand faci tactica!). Daca trebuie sa aleaga unde sa paseze mingea din aut,atunci va arunca inainte (in sensul tau de atac). Insa,daca un jucator din spate se afla mai aproape,va putea alege si aceasta a doua optiune.
Solutie: aminteste-ti ca cel mai apropiat jucator va arunca de la margine. Trebuie sa plasezi alt jucator in apropiere,pentru a primi mingea. Verifica daca ai plasat un al doilea jucator in fiecare din cele 14 casute aflate in margine. In casutele din atac,acest al doilea jucator poate fi un atacant,care va putea suta imediat. Trebuie sa stii ca,daca al doilea jucator e departe,exista riscul sa pierzi mingea.
lovituri libere - poti selecta executantul loviturilor libere din sectiunea Ordine,de la Ordine de meci. Altfel, executantul va fi cel mai apropiat jucator.
Solutie: alege un jucator cu pase si constructie bune (posibil si atac,daca lovitura e in apropierea careului advers). Poti obtine astfel o sansa pentru o pasa buna si finalizare sau o ocazie de a suta.
alegerea formatiei - un bun strateg isi adjusteaza tactica in functie de jucatorii proprii,nu in cealalta directie.
Solutie: Vezi ce jucatori ai si ce a fost spus despre calitatile folositoare pentu diferite pozitii. Gandeste-te la ce poti si ce nu poti.AI in vedere posibile intariri.
pozitionarea atacului - cum sa marchezi mai multe goluri?
Solutie: Daca un atacant are mai mult spatiu in jurul sau,sansele sale de a marca vor creste. Foloseste-te de asta!
pozitionarea apararii - cum sa primesti cat mai putine goluri?
Unii useri spun ca e bine sa joci cu 4 fundasi si un mijlocas defensiv. Altii - 3 fundasi si 2 mijlocasi defensivi sau chiar 5 fundasi. Trebuie sa hotarasti singur.
Solutie: Lasa cat mai putin spatiu de manevra atacantilor adversi (in special la fazele fixe).
pozitionarea mijlocasilor - ce trebuie sa fac?
Solutie: Nu-i lasa sa se bata pentru minge in fiecare casuta! Vor obosi repede si vor juca mai slab pe final de meci.
Gandeste-te sa dai o sarcine mijlocasilor - poate ar trebui sa se concentreze mai mult pe faza de atac sau aparare?
miscarea jucatorilor - jucatorii cu un nivel mic al rezistentei isi pot pierde din nivelul calitatilor,daca sunt pusi sa alerge mult dupa minge. Tine minte asta!
Solutie: gandeste-te sa introduci niste "zone de operare" pentru fiecare jucator (pentru toate cele 35 de casute).
daca ai fundasi buni si rapizi - ai putea risca sa joci la off-side?
daca fundasii tai sunt lenti - poate ar trebui sa stea apropiati,pe pozitiile lor,imediat in afara careului?
Nu e nevoie ca fundasii sa treaca de mijlocul terenului.
Nu e nevoie ca atacantii sa se retraga pana in apropierea careului tau.
miscarea mingii intre casute - verifica daca jucatorii tai nu trebuie sa alerge distante mari intre casute. Daca exista un astfel de jucator si are viteza mica,ar putea intarzia la pozitia sa viitoare. De aceea unii fundasi sunt in contra-timp.
Solutie: misca mingea prin fiecare casuta vecina.Potriveste viteza jucatorului cu distanta pe care o are de parcurs intre casute. De asemenea,verifica-le si rezistenta.
"slefuieste" tactica - pentru a verifica daca jucatorii nu parcurg distante inutil.
Solutie: misca mingea cateva casute in fata si in spate,stanga si dreapta. Tinand mingea,realizeaza niste cercuri. Verifica toate patratelele vecine.
ordine pentru jucatori
Deosebim 2 lucruri : pozitia pe care joaca cineva conform tacticii (fundas/mijlocas/atacant - depinde unde e asezat sa joace in cele 35 de patratele) si ordinul pe care i l-am dat (DEF/MID/ATT). Unele tipuri de antrenamente au legatura cu o formatie specifica (DEF/MID/ATT), asa ca managerii intentioneaza sa stabileasca atacantii ca DEF sau MID si fundasii ca MID sau ATT astfel incat jucatorul selectat sa primeasca antrenament.
Dand ordine ciudate jucatorului poti pierde din consistenta tacticii. De exemplu : stabilind ca fundasul tau sa joace cu ordin MID sau ATT,el are tendinta de a dribla in loc sa ia mingea de la adversar.
Solutie: gandeste-te ce e mai important pentru tine : antrenament pentru jucatori specifici cu riscul de a pierde din consistenta sau crearea unei tactici puternice. Daca echipa ta e mai puternica decat a adversarului,inconsistenta nu poate fi periculoasa. Dar daca echipele sunt apropiate ca valoare,nu fi dezamagit ca pierzi.
O alta varianta ar fi sa joci normal duminica (cu numarul maxim de jucatori pe pozitie) si sa dedici meciul de miercuri antrenamentului.
setarea unei tactici bune impotriva adversrului - cea mai importanta!
Solutie: Urmareste pasii :
- verifica tactica cu care joaca adversarul (la ultimele meciuri)
- va juca la fel impotriva ta? daca da,atunci esti in avantaj
- gaseste punctele slabe ale tacticii adversarului
- exploateaza-le
ordine conditionate - functioneaza in felul urmator : DACA X in minutul Y ATUNCI PUNE jucatorul z PE pozitia (de la 1 la 11).
Care sunt avantajele tuturor ordinelor?
Sunt doar cateva, intrucat unele ordine sunt nefolositoare...
Solutie
* schimbarea pozitiilor fara a face inlocuire - poate atacantul tau a fost asezat sa se lupte cu fundasi mai buni. Dupa schimbare,el poate crea mai multe ocazii de gol. Poti face la fel cu fundasii si mijlocasii.
*rezistenta - dupa cum stiti,jucatorii cu nivel mic al rezistentei obosesc repede. Ce poti face tu este sa inlocuiesti un jucator fara rezistenta (la pauza,de exemplu) pentru a avea aceeasi calitate tot meciul.
*tehnica - poti lasa sa intre un jucator tehnic in a doua repriza.Fundasii adversi vor fi obositi pana atunci,asa ca de ce sa nu dai drumul la un dragon tehnic sa joace impotriva lor?:)
*antrenament bonus - fiecare manager incearca sa cantareasca valoarea echipei sale conform valorii adversarului. Cateodata nu este nicio diferenta daca ai castigat primul meci cu 1-0 si pe al doilea cu 7-0 sau pe amandoua cu 4-0. Poti lasa antrenabilii tineri sa joace 60 de min in primul meci si 30 in al doilea (sau 45/45) pentru a primi antrenament si pentru a nu pierde din calitatea jocului.
La final va prezentam modul in care se face o tactica :